Lecznicze właściwości roślin było poznawane na przestrzeni wieków.Człowiek pierwotny odżywiał się różnymi pokarmami roślinnymi.Niektóre z nich spożywane były sporadycznie przy różnego rodzaju dolegliwościach.Roślinom tym przypisywano magiczną,tajemną moc uzdrawiania.Z upływem czasu działanie lecznicze roślin stało się przedmiotem prac naukowych.
Obecnie wiadomo,że efekt leczniczy roślin jest zależny od obecności w nich różnych związków chemicznych,często o bardzo złożonej budowie chemicznej i silnym działaniu biologicznym.
Wszystkie te związki występują w różnych częściach roślin i dlatego surowcem zielarskim mogą być:korzenie,kłącza,pędy,kora,liście,kwiaty,owoce,pączki lub całe ziele.
Zbioru roślin leczniczych dokonuje się w pogodne,bezdeszczowe dni,po zejściu rannej rosy.Wyjątkowo korzenie i kłącza zbieramy gdy roślina jest w stanie spoczynku,a więc póżną jesienią i wczesną wiosną.
Nie zbieramy liści chorych i przyschniętych,kwiaty nie mogą byc przekwitłe a owoce również zbieramy w początkowym okresie dojrzewania.Pączki zbieramy wiosną a całe ziele w pełni kwitnienia.
sposoby przyrządzania ziół
-nalewkę otrzymujemy przez zalanie ziela spirytusem
-wywar otrzymujemy przez gotowanie rozdrobnionego surowca
-wyciąg otrzymujemy przez zalanie ziół przegotowaną,zimną wodą i pozostawienie na kilka godzin
-napar otrzymujemy przez zalanie ziela wrzącą wodą i pozostawienie pod przykryciem na ok.15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz